
Tip 1: Weet wat je doelgroep wil
Mensen worden overspoeld met grote hoeveelheden content. Daartussen opvallen is een ding, je boodschap daadwerkelijk laten landen is een tweede. Het moet iets losmaken bij de ontvanger. Dan moet je vooral goed in beeld hebben wat er speelt bij je doelgroep; waar ligt hun behoefte? Waar zitten ze op te wachten? Wanneer je je boodschap daarop kunt laten aansluiten is je kans van slagen aanzienlijk groter.
Een voorbeeld: inspiratieplatform ‘Meerdansla’ wilde via IDS Media een vegan levensstijl promoten. Je kunt dan roepen dat een veganistisch dieet gezonder is, maar dat raakt mensen niet echt. Wie zit er nu te wachten op een wijzend vingertje?
In plaats daarvan heeft hun video de tekst: ‘Last van een opgeblazen gevoel? Vegetarische en veganistische diëten kunnen de darmflora verbeteren.’ Op deze manier kom je veel dichterbij de behoefte van je doelgroep, namelijk het oplossen van een probleem. Je biedt hen hulp.
Voorbeeld van de video campagne van Meerdansla
Tip 2: Speel slim in op de omgeving
De plek waar de patiënt jouw boodschap ontvangt is van grote invloed. Is hij of zij gehaast aan het scrollen op de telefoon? Of zit de patiënt rustig in de wachtkamer? Je kunt je boodschap daarop aanpassen. Mensen wachten gemiddeld maar liefst 25 minuten in de wachtkamer. Bovendien staat hun hoofd daar al naar het onderwerp gezondheid. Dat maakt de kans op aandacht voor jouw gezondheidscampagne aanzienlijk groter.
Pas je content aan op de fysieke omgeving en dat specifieke moment waarop je doelgroep jouw boodschap tegenkomt. Met deze contextmarketing hoor je dus bij de mens te beginnen; wat is de situatie van de mediaconsument? IDS Media weet daar door jarenlange ervaring veel over en denkt graag met je mee.
Tip 3: Ga voor een cross mediale aanpak
Maak gebruik van de kracht van herhaling. Wanneer je doelgroep jouw boodschap meerdere keren op verschillende manieren ziet is de kans dat de boodschap blijft hangen groter. Wees daarbij creatief; verpak je boodschap steeds op een andere manier zodat je de aandacht blijft pakken. Binnen of buiten de wachtkamer, kort en krachtig of juist uitgebreid; de verschillende middelen en kanalen die je kiest horen elkaar te versterken.
Een mooi voorbeeld is de case van de Hartstichting. Voor hun campagne hebben we gebruik gemaakt van de digitale wachtkamerschermen, folders, posters en een online healthQuiz.
Tip 4: Hou rekening met specifieke kanalen
Voor elke type zorgconsument is er een mediavoorkeur; print of digitaal. En het een sluit het ander niet uit. In sommige omstandigheden heeft een folder misschien juist de voorkeur boven een video op een digitaal scherm en andersom. Meer daarover lees je in ons andere artikel: Dit is waarom brochures en folders nog steeds niet onderdoen voor digitaal. Bekijk goed welke kanalen voor jouw doelgroep relevant zijn en in welke situatie ze daar gebruik van maken.
Tip 5: Onderzoek welke media echt interessant zijn
De mogelijkheden op het gebied van mediakanalen zijn eindeloos. En ze lijken allemaal even waardevol. Maar zijn ze dat ook echt? Laat je niet gek maken en zorg voor overzicht. Welke media heb je zelf tot je beschikking? En welke andere media kun je, al dan niet betaald, inzetten? Maak daarbij steeds de afweging of de investering (tijd en geld) in balans is met het resultaat dat je kunt verwachten.
Wil je weten welke betaalde media voor jou de moeite waard zijn? Maak gebruik van betrouwbare mediadatabases als Retriever. Daar vind je data van alle Nederlandse media met transparante en waardevolle informatie. Hier kun je ook zien welke mediapartijen in contact staan met je doelgroep.
Neem IDS Media mee in je mediaplanning
IDS Media helpt organisaties al ruim 30 jaar met het bereiken van twee specifieke doelgroepen: patiënten en artsen. Met ons unieke netwerk van wachtkamers door heel Nederland bereiken we meer dan 3,5 miljoen mensen per maand. En dankzij onze voelsprieten in de zorgsector kunnen we goed meedenken over campagnes en content.
Wil je weten wat we kunnen doen voor jouw gezondheidscamapgne?
Neem contact met ons op.