
1. Een eenvoudige en expliciete trigger
Communiceren over gezondheidsproblemen vereist een duidelijke en eenvoudige trigger. Een herkenbare vraag doet het vaak goed. Voorkom een afkeurende reactie door een trigger die geen angst- of schuldgevoelens opwekt.
2. Een aanstekelijk maar niet provocerend beeld
Als het gaat om gezondheidsproblemen kan het beeld ruimte maken voor humor mits gevoeligheden en naaktheid worden vermeden. Vanuit het design oogpunt, is het belangrijk om rekening te houden met de leesbaarheid op afstand, zowel voor kleurgebruik als voor de typografie.
In dit voorbeeld wordt de aandacht gepakt met felle kleuren en een opvallende animatie. Het gaat hierbij om een serieus onderwerp, maar door de kleurkeuze en illustratie krijgt het een andere lading en wordt de aandacht op een slimme manier gepakt.
3. Een voor iedereen begrijpelijk bericht dat nieuwsgierigheid opwekt
Net als de eenvoudige trigger om begrepen te worden door zoveel mogelijk mensen is het ook belangrijk dat de interesse gewekt wordt. Dit kan door te focussen op het probleem i.p.v. de oplossing. ‘Last van uw gehoor?’ is effectiever dan ‘Heeft u een gehoorapparaat nodig?’
4. Een zichtbare en leesbare oproep tot actie
Een applicatie downloaden, een website raadplegen, een gratis nummer bellen of een brochure meenemen… De oproep tot actie moet zichtbaar en aantrekkelijk zijn. Dit kan bereikt worden door deze te plaatsen op een strategische plaats en visueel op te laten vallen door het gebruik van verschillende grafische trucs (kleuren, kader, afbeeldingen…).
5. Het bericht heeft voorrang op het merk
De wachtkamer is een plaats voor informatie, niet van promotie. Een te promotionele boodschap zou onvermijdelijk worden verworpen. Hoewel de patiënt een consument is, is de wachtkamer de plaats waar informatie en voorlichting gewaardeerd wordt.