
Fijnmazig werken in grote operaties
Om maar meteen de omvang aan te geven van het werk dat Henk moet coördineren: jaarlijks worden er zo’n 25 duizend locatiebezoeken afgelegd aan wachtkamers door het hele land. 25 parttime medewerkers verspreiden ieder jaar 250 verschillende items voor meerdere campagnes. Denk bijvoorbeeld aan posters, folders en informatiepakketten. En juist dat fysieke bezoek heeft zoveel meerwaarde, vindt Henk.
Je zou veel materialen ook op kunnen sturen, maar wij overhandigen en plaatsen het persoonlijk bij de locaties. Dan kunnen we daar ook iets bij vertellen vanuit de opdrachtgever.
Dat geeft natuurlijk extra attentiewaarde. En het zorgt ervoor dat er ook maatwerk geleverd kan worden voor de eerstelijnszorg. Voor ons als buitendienst is dat netwerk heel belangrijk. Daar komen we over de vloer. Zij zijn leidinggevend wat betreft de informatie die ze willen ontvangen. Soms zijn er ook omgevingsfactoren waar we rekening mee moeten houden. Dat een onderwerp in die buurt gevoelig ligt bijvoorbeeld. Alles moet in balans zijn en goed op elkaar aansluiten.
Volgens Henk is die operationele kant dan ook niet uit te besteden aan een grote externe partij. “Het is echt een niche. Ook omdat er soms verschil is tussen regio’s, afhankelijk van de doelgroep. En bij de ene praktijk breng je een poster, bij de ander een folder en een brief voor de huisarts.”
Advies voor een betere campagne
Vaak in wachtkamers komen betekent ook dat je vaak informatie krijgt vanuit dat zorgnetwerk. Bijvoorbeeld over hoe campagnes ontvangen worden. Opdrachtgevers kunnen daar hun voordeel mee doen. “Om een voorbeeld te geven; we weten dat het noemen en laten zien van merknamen niet zoveel doet. Je kunt je boodschap beter richten op het onderwerp. Otolift bijvoorbeeld is een opdrachtgever van ons, maar in plaats van dat merk te promoten kun je beter iets laten zien over problemen met traplopen. Dat is net zo effectief en het heeft een veel groter draagvlak bij de huisarts en de patiënt”.
Door het net even anders te presenteren wordt die campagne effectiever.
Wat IDS media volgens Henk uniek maakt is de combinatie van print en digitaal. “Ik heb die opkomst van digitale communicatie meegemaakt. Dat was mooi om te zien. Maar we merken ook dat folders nog steeds erg belangrijk zijn. Mensen pakken die heel bewust en nemen het bijvoorbeeld mee om door te geven.”
Snel schakelen met een gemotiveerd team
Een van de campagnes waarbij veel printmateriaal in korte tijd verspreid moest worden, is de vaccinatiecampagne gericht op laaggeletterden en anderstaligen. Toen bleek dat een specifieke doelgroep niet goed bereikt werd met informatie over corona moest Henk snel in actie komen met zijn team. “In dit geval was er een veel kortere termijn voor het maken van beslissingen en de uitvoering van het plan. Dan gaat alles in een versnelling en draait het bijna 24 uur per dag door. Tienduizenden stuks aan folders, posters en pakketten moesten op bijna vijfduizend adressen geleverd worden.”
“Dit soort uitdagingen maken mijn werk leuk. Het is mooi om te zien hoe iedereen dan aan de slag gaat. De interactie met de opdrachtgevers, het netwerk in de eerstelijnszorg, de medewerkers van de buitendienst en het team in Den Haag. Ik voel me echt een met deze club.”