
Verzacht het wachten
“Ik zat zelf te wachten bij de tandarts en die had een scherm. Dat kwam heel professioneel over. Allemaal actuele informatie zoals de wachttijden. Dat vond ik heel prettig. Niet weten hoe lang het nog duurt maakt het wachten zwaarder.
En zo kwam ik op het idee voor een wachtkamerscherm in mijn eigen praktijk. Wat ik daarbij wel belangrijk vond is dat ik alleen betrouwbare informatie erop wil, niet gedreven door commercie. Toen ben ik in gesprek geraakt met IDS. We gebruiken het scherm inmiddels al een jaar.”
IDS ziet het wachtkamerscherm niet alleen als een warm welkom in een praktijk, maar ook als een verlengstuk van een consult. De betrouwbare informatie op het scherm moet de zorgprofessional ondersteunen. IDS werkt daarin al jaren samen met partners als het RIVM, Thuisarts.nl en NHG. Maar ook voor campagnes van KWF, de Hartstichting en het voedingscentrum worden de schermen ingezet.
Van praktijkinformatie tot gezondheidsquiz
“We hebben er praktijkinformatie op staan” vertelt Voskamp. “Over de medewerkers, wie er aanwezig zijn en de openingstijden. Maar ook zorginformatie over allerlei onderwerpen.”
Die informatie op het wachtkamerscherm kan ook een rol spelen in preventie. Mensen in de wachtkamer staan in deze betrouwbare, rustige omgeving meer open voor gezondheidsinformatie. Voor de Hartstichting kwam er bijvoorbeeld een boodschap op het scherm over de eerste tekenen van hartfalen. Maar je kunt ook denken aan informatie over gezonde voeding of levensstijl.
“Het brengt de patiënten op de hoogte van dingen die ze soms niet weten.” – Huisarts J.C. Voskamp
Hier is een mooi voorbeeld van een digitaal scherm in de wachtkamer te zien.
“Bijvoorbeeld dat je voor je vakantie in Oostenrijk een prik kunt krijgen tegen teken. Wat ook goed werkt is de quizvraag. Dan wordt er op het scherm een vraag gesteld. Bijvoorbeeld; ‘welke zonnebrand werkt beter? Een goedkope of een dure?’.”
De healthQuiz stimuleert de wachtenden om zich verder te verdiepen in een zorgonderwerp. Er komt een vraag op het scherm en als je wilt kun je met de QR-code ook andere vragen in de quiz beantwoorden via je telefoon. Dat is niet alleen educatief, maar het maakt het wachten ook een stuk makkelijker. IDS levert deze afwisselende content aan.
Ondersteuning en ontzorging van de zorgprofessional
“We merken echt dat patiënten op het scherm kijken. Dat blijkt wel wanneer we eens een tikfoutje maken; dat wordt meteen gemeld, haha! Maar ik merk ook dat er meer inhoudelijke vragen komen over onderwerpen die op het scherm staan. Zoals bijvoorbeeld met die prik tegen teken. Dat is mooi, maar het grootste voordeel voor mij blijft dat het scherm mensen afleidt van het wachten.”
Om de zorgprofessional zoveel mogelijk te ondersteunen, biedt IDS een all-in service. Van de installatie van het beeldscherm tot het leveren van content en het onderhoud. Praktijkassistente Marion werkt veel met het scherm. Zij zet bijvoorbeeld de praktijkinformatie erop. “Ik ben heel tevreden over het scherm. Het valt nooit uit en het is helemaal naar onze wensen aangepast. Het lukt nu heel goed om ook zelf mooie content te creëren in onze eigen praktijkkleuren.”
“De samenwerking met IDS bevalt goed. Ze zijn goed benaderbaar en reageren snel. Er is echt goede communicatie.” – Praktijkassistente Marion
“Wanneer er wijzigingen zijn wordt dat snel doorgegeven. En wat echt heerlijk is: we krijgen geen spam van ze. Alleen dat wat echt nodig is verschijnt in onze mailbox.”
Zowel huisarts Voskamp als praktijkassistente Marion zijn het erover eens; “We zouden het wachtkamerscherm zeker aanraden aan andere zorgverleners.”