Medische taboes doorbreken? Het gesprek begint al in de wachtkamer

Als zorgverlener zou je het liefst geen taboes meer zien. Ze staan de relatie met je patiënt in de weg omdat die niet alles durft te bespreken. Zo kun jij niet de zorg verlenen die nodig is en loopt je patiënt onnodig lang door met klachten. Een taboe kan heel hardnekkig zijn.

Toch blijkt uit onderzoek dat zoiets simpels als een brochure in de wachtkamer net dat laatste zetje kan geven om dat taboe te doorbreken.

Artikel, Insight
Banner

Erectiestoornissen, soa’s en incontinentie in de anonimiteit  

Ondanks de vele campagnes rondom gevoelige medische onderwerpen blijft het lastig voor mensen om hierover te praten. Terwijl de behoefte aan informatie er wel is. Duizenden patiënten komen samen op fora om in anonimiteit informatie en ervaringen te delen.  

Daardoor zijn ze vaak wel op de hoogte van mogelijke oplossingen en behandelingen, maar die laatste stap naar een arts blijkt dan nog te spannend. En daardoor wordt het geven van de juiste zorg door een professional moeilijk.  

Onderzoek: brochure maakt het bespreekbaar  

Het instituut MediQual Research heeft onderzoek gedaan naar de invloed van informatiebrochures over gevoelige onderwerpen en de dialoog tussen arts en patiënt. Er is een steekproef gedaan onder 306 huisartsen.  

Van alle praktijken waar IDS een witte display heeft staan, zegt 71% van de artsen dat gevoelige onderwerpen makkelijker worden besproken dankzij deze brochures. Ook merkt 36% dat het patiënten aanmoedigt om vragen te stellen over onderwerpen die niet de hoofdreden zijn van het bezoek.  

Het plaatsen van brochures in de wachtkamer over taboe-onderwerpen stimuleert dus de dialoog tussen arts en patiënt.  

Een mooi voorbeeld van een campagne van Coloplast.

Het gesprek begint al voor het consult 

Communicatie in de wachtkamer is zeer waardevol. Met de juiste voorlichting op het juiste moment kun je het gesprek met de patiënt al beginnen voordat je goed en wel tegenover elkaar zit.   

Van folders en posters tot video’s op digitale schermen en medische quizzen: IDS heeft in 33 jaar veel expertise opgebouwd. En zo kan IDS samen met zorgverleners, stichtingen en andere betrokkenen werken aan een gezonde samenleving.  

Lees meer verhalen vanuit de wachtkamer

InterviewBrochure, Overhandiging
Banner

Communicatie is van levensbelang

InterviewOverhandiging, Wachtkamerscherm
Banner

Effectieve communicatie over verwijzing bij de huisarts

Blijf op de hoogte van waardevolle insights en ontwikkelingen rondom wachtkamercommunicatie.