
De huisarts geeft autoriteit aan advies
Voeding kan van grote invloed zijn op de gezondheid. Zowel in negatieve als in positieve zin. Toch hebben huisartsen voeding niet altijd ‘top of mind’ omdat het ook niet veel aan bod komt tijdens hun opleiding, stelt Els van Gurp van het Voedingscentrum. “En de consument wil ook niet altijd iets weglaten of veranderen binnen hun voedingspatroon. Dus het komt niet snel op tafel als mogelijkheid. Toch is een gezond eetpatroon belangrijk, zowel in preventie als bij behandeling. De invloed van voeding op diabetes ligt bijvoorbeeld wel voor de hand. Maar ook op andere klachten, zoals een te hoge bloeddruk, is voeding van invloed. Als je daar kritisch naar kijkt is daar veel te halen.”
“Daarbij willen we ons graag richten op de huisarts omdat die wel echt een autoriteit is voor mensen. Wanneer een arts advies geeft over voeding komt dat extra overtuigend binnen. Dus dat is wel een reden voor ons om op hen te richten. We willen hen graag faciliteren daarin.”
Samenwerking met praktijkondersteuners
Dat doet het Voedingscentrum onder andere door via IDS Media materialen te leveren aan praktijkondersteuners. Deze folders, gericht op de patiënt, over bijvoorbeeld de Schijf van Vijf, diabetes en voeding voor ouderen worden verspreid door de zorgprofessionals. “Dat was vooral om hen kennis te laten maken met de mogelijkheden die wij als Voedingscentrum te bieden hebben. Dat gaan we binnenkort weer doen met nieuwe materialen. Zoals de praatplaat ‘Gezonder eten’ die de praktijkondersteuner kan gebruiken voor een gesprek over voeding met een patiënt, met bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of diabetes. Aan de hand van die plaat kun je samen bekijken waar je aan wilt werken. En maak je samen een plan van aanpak.”
IDS Media overhandigt al deze materialen persoonlijk in zo’n vierduizend praktijken waar zij vaker komen. Dat is echt anders dan simpelweg iets opsturen.
“We bieden op deze manier ook een kookboek voor 70-plussers. Dat is uniek want het is echt gericht op eenpersoonsgerechten. Daar was veel vraag naar vanuit de praktijkondersteuners. Zij merken dat ouderen niet vaak voor zichzelf koken. Je kunt een bestaand recept wel door twee delen, maar dan zit je bijvoorbeeld met een halve paprika. In dit kookboek maken we het allemaal makkelijker. Met extra informatie over voeding voor ouderen.”
Eerder toonde het Voedingscentrum deze video in de wachtkamer. Patiënten werden hierdoor aangemoedigd om een gezonde 'eetwissel' toe te passen in hun dagelijkse eetpatroonl
Korte lijntjes
Niet alleen het contact met de huisartsenpraktijken loopt goed, het Voedingscentrum is ook blij met de samenwerking met IDS Media zelf. “Ze reageren snel, het zijn korte lijntjes. Ze denken mee, ook qua budget. Dat is prettig.”
“We hebben eerder ook al via IDS Media video’s vertoond op hun schermen in de wachtkamers. Daar kregen we ook positieve reacties op. Huisartsen merken dat het een haakje is voor een gesprek over dat onderwerp met hun patiënten.”Vooral het bereik van duizenden wachtkamers en het persoonlijke contact daarbij is iets wat het Voedingscentrum waardeert: “dat kunnen wij zelf niet bereiken op deze manier. Dat is heel waardevol.”
Wil je weten wat IDS Media kan betekenen voor jouw campagne?
Maak een afspraak om kennis te maken.