Kweektips zonnebloem voor in uw wachtkamer

Voor veel mensen staat de zonnebloem symbool voor de zomer. Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar de indianen ze als voedselplant gebruikten, net als maïs en pompoenen. De zonnebloem is met de Spaanse veroveraars meegekomen naar Nederland.

Zonnebloem

Zaaien

Je kunt in maart binnen starten met het voorzaaien van zonnebloemen. Vanaf april/mei kun je ze ter plaatse in de tuin zaaien. Let wel op, de pitten zijn erg geliefd bij vogels en muizen.

Kiemen

Bij kamertemperatuur kiemen de pitten binnen 1 tot 3 weken.

Verpotten

Ongeveer 4 tot 6 weken na het kiemen is het tijd om de plantjes te verpotten of buiten te planten. Let op: slakken kunnen een ravage aanrichten tussen de jonge plantjes, dus houd de plantjes goed in de gaten. Zorg ook dat de zonnebloemen  genoeg ruimte krijgen om te kunnen groeien, ze kunnen heel groot worden. Plant ze mooi rechtop op minimaal 20 cm afstand van elkaar  en houd minimaal 40 cm tussen de volgende rij aan.

Wil je de zonnebloemen in een pot kweken?  Kies dan een flinke pot en zorg dat de bloem ergens steun heeft, bind hem bijvoorbeeld vast aan een schutting of paal van het terras.

Standplaats

Zonnebloemen staan graag op een zonnig plekje, enigszins beschut tegen de wind. Ze houden van voedzame grond die wat aan de zurige kant is. Meng hiervoor eventueel wat tuingrond voor heide of azalea’s door de grond. Voeg geen kalk toe.

Verzorging

Geef de zonnebloemen water bij droogte en verwijder ongewenste plantjes. Houd er rekening mee dat zonnebloemen, zolang ze nog klein zijn, geliefd zijn bij slakken.

Als de plantjes groter zijn, moet je tijdig zorgen voor een steun om de stengel aan te binden, de bloemen worden namelijk nogal zwaar.

Bloei

Vanaf juli kan de zonnebloem gaan bloeien.

Geniet van deze mooie toevoeging aan uw wachtkamer! Mocht u nou ook nog denken aan een wachtkamerscherm en/of folderrek van IDS Media? Wij geven u graag een vrijblijvende demonstratie van wat er allemaal mogelijk is.